Kurser

Konsten att måla en ikon

Under fyra år har jag gett kurser i ikonmåleri i min ateljé. Ikonmotiven för de tidigare kurserna har varit Maria Gudsmodern, Ärkeänglarna och Helgon. Innehållet i den senaste ikonkursen ”Ikonkurs Special” fokuserade på metoder att måla ett litet ikonansikte och att lägga bladguld på glorian med bivax.

(Bilder på ikonerna – 4st)

Jag håller mina kurser i min Ateljé Mina Ikoner. Ateljén ligger i Hammars backar utanför Ystad med havet i närheten. Det är en lugn och vacker miljö. När du är här så passa på att ta en paus i trädgården eller i växthuset och njut av det vackra landskapet på östra Österlen.

(Bild från trädgården med växthuset)

(Några av Sannas bilder från ikonkursen)

Årets kurser i ikonmåleri 2018

I år ger jag två kurser i ikonmåleri – en på våren och en i höst. Båda kurserna är fem dagar långa men med olika ikonmotiv. Vårkursen har temat Helgon och höstkursen Änglar och Treenighetsikonen.

Jag har begränsat antalet till 6 deltagare för att du ska få det stöd du behöver.
Kurserna genomförs med lägst 3 deltagare.

Majkursen äger rum onsdag 16.5 – tom söndag 20.5. Sista anmälningsdag är tisdag den 8 maj. Då målar vi helgon.

Septemberkursen äger rum onsdag 12.9 tom söndag16.9. Sista anmälningsdag är tisdag den 4 september. Då målar vi Ärkeänglarna eller Treenighetsikonen.

Du målar mellan kl. 09.30 – kl. 16.30 varje dag. Gemensam frukostfika i växthuset på morgnarna. På lördag kväll kl. 18.00 – 21.00 visar vi våra ikoner och har knytkalas. Sista dagen gör du klar din ikon.

I kursmaterialet ingår en ikonplatta (17x21) med gesso från Ryssland. Du kan även måla på en större platta genom att betala mellanskillnaden. Allt material du behöver för ditt ikonmåleri; penslar, pigment, förlagor, pennor, papper etc. ingår i kursen. Ingår gör också ett kompendium som stegvis beskriver tekniken att måla ikoner enligt gammal tradition. Välj en ikon ur mina ikonböcker, någon av de jag valt eller ta med en som passar in i temat. Vi målar i äggtempera. Du kan även pröva på att lägga 23 karats bladguld (25 kr /ark) på glorian istället för att måla med guldpigment.

Kursavgiften är 3 000: – exkl. moms (25%). I avgiften ingår kursmaterial inklusive ikonplattan samt morgonfika med smörgås, lunch, eftermiddagsfika samt vernissagedryck med tilltugg.

Du anmäler dig på min mobiltelefon 0702–211 792 eller via e-post gunilla.zackari@outlook.com. Avgiften betalas senast en vecka innan kurstillfället på bankkonto 6765–616 086 822 (Handelsbanken).

Om Vårkursens ikonmotiv: Helgonen

Det finns många helgonmotiv att välja bland. Mitt förslag är att du väljer ett helgon som du känner lite extra för och som är ditt skyddshelgon. Du får lära dig mer under kursen om helgonen och deras speciella attribut. Vi går även igenom metoder att måla klädedräkternas veck samt ansikte och händer. Du får också ett kompendium med bilder som stöd.

(Helgonet och martyren Katarina från Alexandria)

Om Höstkursens ikonmotiv: Änglar och Treenighetsikonen

Treenigheten som ikonmotiv är avsedd för dig som har lite mer vana att måla ikoner. Annars väljer du andra änglamotiv som Ärkeänglarna Gabriel och Mikael eller skyddsängeln. Vi går igenom de typiska klädedräkterna för änglarna och deras specifika färger. Hur du målar veck, ansikte och händer. Du får också fördjupad kunskap om Treenighetsikonens unika komposition och färgsättning.

Detalj ur Treenighetens ikon.

Gamla texten

Sedan flera år håller jag kurser i Ikonmåleri i min ateljé. Den senaste kursen hölls i september 2017. Nu planerar jag nya kurser i maj och september 2018. Två 5-dagars kurstillfällen blir det under 2018 med två olika ikonmotiv. De kommer som vanligt att hållas från onsdag till och med söndag,  dels i maj 2018, dels i september 2018.

Temat i maj blir Maria och temat i september blir Änglar och Treenigheten. 

Majkursen äger rum onsdag 16.5 – tom söndag 20.5. Sista anmälningsdag är tisdag 8.5.
Septemberkursen äger rum  onsdag 12.9 – tom söndag 16.9. Sista anmälningsdag är tisdag 4.9.

Du anmäler dig antingen på min mobiltelefon 0702–211 792 eller via e-post gunilla.zackari@outlook.com .

Vi arbetar dagligen mellan kl. 09.30 – kl. 16.30. Morgonen börjar med en gemensam frukostfika i växthuset. På lördag kväll kl. 18.00 – 21.00 har vi vernissage med knytkalas. Huset bjuder på dryck med tilltugg. Ta gärna med en vän eller en familjemedlem. På söndag gör du färdigt din ikon.

I kursmaterialet ingår en ikonplatta (17x21) med gesso från Ryssland. Du kan även måla på en större platta. För den betalar du mellanskillnaden. Allt material du behöver för ditt ikonmåleri; penslar, pigment, förlagor, pennor, papper etc. ingår i kursen. Ingår gör också ett kompendium som stegvis beskriver tekniken att måla ikoner enligt gammal tradition. Välj en ikon ur mina ikonböcker, någon av de jag valt eller ta med en som passar in i temat. Du målar i äggtempera. Du kan lägga 23 karats bladguld (25kr /ark) på glorian istället för guldpigment.

Behöver du logi? Jag hjälper dig att hitta ett bra boende i närheten.

Kursavgiften är 3 000: – exkl. moms. I den ingår kursmaterialet inklusive ikonplattan samt morgonfika med smörgås, lunch, eftermiddagsfika och vernissagedryck med tilltugg på lördagens utställning.

Högst sex deltagare per kurs. Kurserna genomförs med minst 3 deltagare. Behöver du logi? Jag hjälper dig att hitta ett bra boende i närheten.
Avgiften betalas senast en vecka före kurstillfället på bankkonto 6765–616 086 822 (Handelsbanken).

Varmt välkommen till min ateljé i Hammar! Vägen hit hittar du genom att klicka här.

Tips! Unna dig en paus i trädgården eller i växthuset. Det är rogivande och meditativt. I Hammars backar utanför Ystad, med havet i närheten, är det lugnt och vilsamt. Här målar du målar du din egen ikon under fem intensiva dagar – från onsdag till och med söndag. Ta en fikapaus i trädgården eller i växthuset och njut av våren. Det är rogivande och meditativt att måla en ikon. På lördag kväll har vi visning av ikonerna för nära och kära med dryck och tilltugg. Din färdiga ikon tar du med hem.

Här får du lite mer information om motiven:

VÅRKURSENS IKONMOTIV: HELGONEN
Det finns många helgonmotiv att välja bland. Mitt förslag är att du väljer din ett helgon som har anknytning till din omgivning. Det kan vara Franciskus, Sankt Nicolaus, Sankt Göran m.fl. Eller så väljer du ett helgon som du känner lite extra för. Martyrerna Lucia, Katarina från Alexandria eller Heliga Birgitta m.fl. Du väljer. Vi lär mer om varje helgon och deras attribut. På kursen går vi igenom metoder att måla klädedräkternas veck och uppljusningsmetoderna för bla ansikte och händer. Du får ett kompendium med bilder som stöd.

HÖSTKURSENS IKONMOTIV: ÄNGLAR OCH TREENIGHETSIKONEN
Treenigheten som ikonmotiv är närmast avsedd för dig som har mer vana att måla ikoner. Annars har du möjlighet att måla ett annat änglamotiv som Gabriel, Mikael eller skyddsängeln. Vi går igenom de typiska klädedräkterna för änglarna och deras specifika färger. Hur du målar veck och uppljusningsmetoderna går vi igenom och i kompendiet finns teknikerna beskrivna. Du får fördjupad kunskap om Treenighetsikonens unika komposition och färgsättning.

 

Temat för kursen 2016 var Helgonen. Du kan se ett par sådana figurer nedan.