ateljé mina ikoner

ateljé mina ikoner

Du kan nå mig på många sätt. Förutom att besöka mig och hitta hit enligt beskrivningen nedan har jag dessa adresser:

för vanliga brev:  Gunilla Zackari, Gamla kustvägen 11, 271 75 Glemmingebro

telefoner: hem 0411 – 522 261 eller mobil 070 – 221 1792

e-post: gunilla@mycone.se

Jag är också medlem i nätverket Österlen Syd

Jag bor sedan snart tio år på Österlen, i den lilla byn Hammar som kanske är mest känd för sina backar mellan havet och slätten där ett omtyckt häng för skärmflygning finns. Hammars backar är mer känt än byn Hammar.  Vi bor mitt i den gamla byn i dess äldsta hus som har rötter i tidigt 1800-tal, men det är naturligtvis renoverat och moderniserat i flera omgångar.

Det är här jag har min ateljé där utställningarna äger rum – och det är där jag har mina kurser. Det är också här vi hyr ut en liten lägenhet till den som vill ha ett mysigt och fridfullt boende en vecka, faktiskt när som helst under året, även om det mest varit på sommaren. Du ser längan på bilderna nedan och där ser du också gården som hör till längan och som våra hyresgäster får disponera helt för sig själva. Du kommer hit genom porten i muren sedan du parkerat nedanför backarna, på platsen vid vägens ände där du känner igen backen på bilden nederst. Väl inne på gården går du till höger mot längan från vilken trädgårdsbilden är tagen.

I längan rakt fram finns det en liten lägenhet som vi hyr ut. Du kan läsa mer om det om du trycker här.

Vare sig du vill besöka min ateljé eller vill hyra längan så är det enkelt att parkera nedanför backarna. Platsen ligger i slutet på vägen in från landsvägen. Kommer du till utställningen kan du också parkera på planen vid avtagsvägen där det tidigare låg en bensinmack. Du ser parkeringsskylten i bilden. Vill du ta en promenad uppför backen belönas du med en fantastisk utsikt över havet bakom åsen och slätten inåt land.

Hemsidan som du nu tittar på ska jag uppdatera successivt och visa fler ikoner och berätta mer om mina ikoner och min målning i övrigt.

 

// Text från Hitta Hit //

Ateljén i Hammar

Under konstrundorna på Österlen öppnar jag nu min ateljé för besök för nionde året i rad. Jag finns på Gamla kustvägen 11 i byn Hammar som ligger mellan Kabusa och Kåseberga. Du hittar hit om du kör mot havet vid vägen som går från landsvägen längst till öster i byn. I bortre änden på första huset till vänster hittar du porten till min trädgård och ateljé. Bilen kan du parkera där skjutfältet börjar och sedan gå några meter tillbaka så hittar du min ateljé (om du inte redan gjort det på planen vid stora vägen där det tidigare låg en mack). Det ser ut så här när du kommer från parkeringen nedanför backarna.

Jag målar både traditionella och nutida ikoner. För de religiösa ikonerna finns en ortodox tradition med bestämda regler som gäller för hur de ska traderas. Ikonerna ska helt enkelt kopieras och som ikonmålare är du utbytbar. Dessutom målar man inte utan skriver en ikon. Men det finns ingen absolut sanning som säger att en nutida ikonmålare bara måste kopiera gamla ikoner. Jag ansluter mig till dem som vill utveckla ikonmåleriet, genom att tillföra egna detaljer och symboler för att förstärka ikonens betydelse för mig. Jag tycker också väldigt mycket om att måla moderna förebilder som ikoner, som på olika sätt påverkat sin samtid och betyder något för mig. Under ytan, av de till synes stillsamma och ofta introverta ikonbilderna som jag målar, finns det mycket känslor och engagemang.