ateljé mina ikoner

Välkommen till ”ateljé mina ikoner”

 

// bild på mig i ateljén, backarna, trädgården och skärmflygare? //

 

Nu har jag bott permanent i tio år på Österlen i den lilla byn Hammar. Byn är mest känd för sina natursköna backar mellan havet och slätten. Här kan man vandra efter Skåneleden, sitta och spana ut över havet eller ägna sig åt skärmflygning som en del mer våghalsiga besökare gör. Hammars backar känner många till, men kanske inte byn. Vi bor i byns äldsta hus med rötter i tidigt 1800-tal med kullerstensgård och stor trädgård med växthus. Vi köpte huset för 20 år sedan. Tiden går fort. Jag brukar säga att vi bor i Hammar city.

Vi har aldrig ångrat att vi flyttade ner från Stockholm till Skåne. Här finns ett stort kulturutbud plus många mysiga ställen med fika och härodlad mat. Dessutom har vi nära till havet och milslånga stränder för långa promenader med stopp för ett dopp, till hamnen i Kåseberga och Ales Stenar, till pittoreska Ystad med sitt medeltida kloster och sin gamla stadskärna och inte minst till Malmö, Köpenhamn och kontinenten. Det är faktiskt närmare från oss i Hammar city till Berlin än till Stockholm.

Vi hyr ut vår länga med omgärdad innergård. Passar om du vill ta med vovven eller din katt. Information finns på Stugknuten. Tryck på http://www.stugknuten.com/stuga asp) och sök efter objekt 11 007.

Mer information om ateljé mina ikoner och vår länga finns även på www.osterlensyd.se.

// Gamla texten //

Välkommen till min utställning

Ikoner på Österlen

Gunilla Zackari i Hammar

Tack för alla trevliga besök i min ateljé under konstrundan på Österlen 2017.  Det var trevligt att möta både tidigare och nya besökare vid mina båda utställningar i  min ateljé i Hammar, byn som ligger mellan Ystad och Kåseberga.  Jag har sedan dess visat mina ikoner i min ateljé för mindre grupper. Jag deltog  i maj 2017 i en samlingsutställning ordnad av nätverket Österlen Syd på Logen i Kåseberga. Under hösten 2017 visade jag två målningar utvalda av en jury på HösterlenSalongen; det var en ikon, Frida, gjord i enkaustik, och en oljemålning, Frida med örhänge.

Det finns nu tydliga skyltar till min ateljé i Hammar, Ateljé Mina Ikoner, väl synliga vid Östra Kustvägen. Jag har fått många spontana besök genom det.  Också genom nätverket Österlen Syd kan intresserade hitta hit, vilket är roligt.

Under 2018 kommer jag att erbjuda två kurstillfällen, precis som tidigare år, en i maj och en i september.

Kursen i maj äger rum 16 – 20 maj och har som tema: Helgon.

Kursen i september äger rum 12 – 16 september och har som tema: Änglar och Treenighetsikonen.

Mer information om kurserna kan du läsa på sidan Kurser.

Jag kommer att uppdatera denna hemsida efterhand.

Min ateljé i Hammar öppnar vid konstrundan på Österlen på långfredagen och fortsätter till annandag påsk varje år.  Hinner du inte med ett besök under den tiden är du välkommen på ett besök vid annan tid. Hör av dig (se kontakter!) före så tiden passar. Till min ateljé hittar du enklast genom att klicka på länken här. Byn Hammar ligger vid kustvägen från Ystad mot Kåseberga, ca 15 km från Ystad och ca 4 km från Kåseberga. Det är lätt att hitta hit. Kör in i byn och parkera vid foten av Hammars Backar. Vill du se hur det ser ut för att hitta rätt, tryck på gården.

Från 2017  deltar jag i nätverket ÖsterlenSyd som har en hemsida där det finns olika aktiviteter på Österlen, förutom utställningar och gallerier också boenden och trevlig shopping. Det finns en stor bredd och ett rikt utbud av konstnärer inom detta nätverk. Du kan där finna många olika temperament som tillsammans visar en spännande och utmanande kombination till uttryck och teknik.
[/column]
[/raw]

Den som besökt utställningarna har fått möta två temperament. Jag kommer successivt att vidga såväl motiv som teknik i mina egna utställningar och det gör dem mer spännande och utmanande både till uttryck och teknik. Jag började måla på allvar sent i livet och är intensivt engagerad i mitt skapande. Kontrasterna mellan de traditionella ikonerna och de moderna är alltid närvarande när jag visar mina ikoner. Men att visa dem i två olika sammanhang som förra året gav en extra dimension åt bredden i uttrycken. Jag vill illustrera detta genom bildserierna nedan (bilderna är beskurna, hela bilder finns på andra håll på denna hemsida).

Karaktären i mina utställningar är lite olika. I min ateljé får du se hela bredden i min produktion, från det traditionella och sakrala till det moderna och profana. Bildserien ovan ger en antydan om karaktären i de två olika motivkretsarna (obs att bilderna i sammanställningarna hör och på andra sidor kan vara beskurna). I år kommer de båda att visas i min ateljé.

Moderna ikoner såväl som traditionella ikoner kan du nu se i min ateljé, både vid utställningen i påsk och om du komma vid ett annat tillfälle. Kontakta mig om du vill göra ett besök.

Jag ska fortsätta och utveckla beskrivningarna av ikonmåleriet på olika sidor på den här hemsidan och också visa exempel på hur ikonerna kan se. Nu inbjuder jag dig till mina två utställningar – dels i min ateljé i Hammar, dels i samlingsutställningen i Kåseberga som ordnas av ÖsterlenSyd.